هویت و امنیت انسانی

چه ویژگیهایی حقوق بشر را از امنیت انسانی متمایز می سازد؟ این نوع امنیت مقبولیت و توجیه خود را از چه منابعی میگیرد؟ این نوشتار به توضیح کوتاهی از رابطه میان هویتهای متفاوت و امنیت انسانی میپردازد.
خبرهای تازه درباره پخش زنده رویدادهای ایران آکادمیا

ازین پس، رویدادهای زنده ایران آکادمیا را میتوانید در صفحه همان رویدادها در وبسایت ایران آکادمیا و همچنین به تازگی در کانال تلگرام و صفحه رسمی لینکداین ایران آکادمیا نیز (علاوه بر یوتیوب، اینستاگرام، توییتر و فیسبوک) دنبال کنید. به صفحه رویدادهای ایران آکادمیا در آدرس https://irancademia.com/event بروید و از رویدادهای پیش رو با خبر شوید. شما در صفحه بیشتر رویدادها این امکان را دارید تا تاریخ و ساعت و مشخصات رویداد را به تقویم شخصیتان بیفزایید.
تأملی بر تجاوز ارتش روسیه به اوکراین

از مجموعه وبینارهای ماهیانه انجمن آزادی اندیشه در همکاری با ایران آکادمیا.
در این وبینار، بهروز بیات، تحلیلگر سیاسی، به موضوعاتی نظیر وضعیت روسیه و رژیم پوتین، وضعیت اوکراین پس از فروپاشی شوروی و دو انقلاب نارنجی ۲۰۰۴ و میدان ۲۰۱۴ و پیشزمینههای تاریخی که توجیهگر تجاوز روسیه به اوکراین شدهاند میپردازد.
بهروز بیات

پروفایل بهروز بیات، فیزیکدان و کارشناس هستهای در وبسایت ایران آکادمیا
امنیت سایبری از الف تا ی – دوره متوسط

دوره دوم از برنامه «امنیت سایبری از الف تا ی» با تمرکز بر «اقدام در مقابل تهدیدهای فضای سایبری» با سطح متوسط. این برنامه آموزشی در سه دوره ارائه میشود. در این برنامه ثبت نام کنید!
برنامه امنیت سایبری از الف تا ی

برنامه رایگان و همگانی «امنیت سایبری از الف تا ی» شامل سه دوره به هم پیوسته مقدماتی، متوسط، و پیشرفته برای آشنایی گام به گام با امنیت سایبری و حقوق دیجیتال. در پایان این برنامه، دانشجویان برتر امکان شرکت در یک مستر کلاس خواهند یافت. در این برنامه ثبت نام کنید و در پایان،گواهینامه مشارکت دریافت کنید.
حق دانستن

ما حق داریم بدانیم. در مواجهه با بحرانهای فزاینده، پیش از آنکه بتوانیم به راه حل فکر کنیم، نیاز است بدانیم! حق دسترسی به اطلاعات (حق دانستن) دوره کوتاه و رایگان ۴ هفتهای در آکادمیکس از اول ژوئن برابر با ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ آغاز خواهد شد.
سژال پارمار

سژال پارمار، محقق و متخصص حقوق بشر است که تخصص و علایق تحقیقاتی او به طور گسترده در زمینه حقوق بینالملل حقوق بشر، با تمرکز ویژه بر موضوعات مربوط به آزادی بیان بوده است.
ایلاریا فوولا

ایلاریا مسئول حقوقی در ARTICLE 19 است که بر شفافیت، حق اطلاعات، مبارزه با فساد و توسعه پایدار تمرکز دارد.
دیوید بانیسار

دیوید بیش از 25 سال در زمینه سیاست اطلاعاتی و کسب تخصص در دسترسی به اطلاعات، آزادی بیان، افشاگری و حفظ حریم خصوصی کار کرده است. او کار ARTICLE 19 را در سطح جهانی در زمینه ترویج حق اطلاعات از جمله حمایت در سازمان ملل متحد در مورد توسعه پایدار، حفاظت از محیط زیست و مبارزه با فساد رهبری میکند.
کارلوس دورانتس

کارلوس دورانتس در زمینه های شفافیت، حقوق بشر، حق حقیقت و حافظه فعالیت کرده است. او دارای مدرک کارشناسی ارشد در توسعه بین المللی و فوریت های بشردوستانه (LSE) و لیسانس در روابط بین الملل (UNAM) است. تحقیقات او بر روی تأثیرات خشونت، سیاسی کردن خانوادههای ناپدیدشدگان اجباری، عدالت انتقالی و حافظه متمرکز بوده است. در حال حاضر، او مسئول برنامه حق اطلاعات در ARTICLE 19 مکزیک و آمریکای مرکزی است.
قانون جوانی جمعیت: تبدیل کیش مادری به نهاد مادری

بند بند مواد «قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت» بیانگر سیاستهای تشویقی دولت از طریق اعطای امتیازهای گوناگون و انواع حمایتهای مالی برای خانوادههایی با بیش از دو فرزند، مادران باردار کثیرالفرزند، جوانان داوطلب ازدواج در سنین کودکی و نوجوانی، و نیز مردان سرپرست خانواری است که تا ابد خواهان تولید مثل هستند!
مارکسیسم هوسرلی

مرور کتاب توسط ناشر:این اثر جنبههای گوناگون ارتباط بین مارکسیسم و پدیدارشناسی را بررسی میکند. اگرچه، به نظر میرسد این سنتها از نظر مفهومی ناسازگار هستند، اما نویسندگان این اثر تکملههای مفیدی در باب مضامینی نظیر از خود بیگانگی، شیءوارهگی، و اکولوژی بیان میکنند که میتواند بحرانهای سرمایهداری معاصر را آشکار، و به حل آنها کمک کند.
روسو: آزادی شرطِ برابری

«هر زبانی که نتواند مطالب خود را به گوش ملت برساند زبان بندهگی است. ملتی که به چنین زبانی سخن بگوید غیر ممکن است که بتواند آزاد باشد» ژان ژاک روسو
ریحانه غلامی

جلسه پرسش و پاسخ برنامه آموزشی «امنیت سایبری»، با پخش زنده همزمان در شبکههای ایران آکادمیا

جمعه ۱۳ می برابر با ۲۳ خرداد، جلسه پرسش و پاسخ زنده دوره امنیت سایبری بر روی همه کانالهای ایران آکادمیا
قتل های ناموسی در حقوق بشر بین المللی

قتل های ناموسی، که قربانیان عمده آن زنان هستند، به دلیل رفتارهایی که ممکن است از دید عاملان آن نوع جنایتها غیرقابل قبول هستند، یعنی تابوها، انجام می گیرند. این نوع رفتارهای غیرقابل قبول، آنهایی هستند که در درون فرهنگ و یا مذهب خاصی شکل گرفته و به افرادی که در حوزه آن مذهب و یا فرهنگ قرار می گیرند، تحمیل می شوند. بنابراین تابوها حاوی فرمانهای از بالا به پایین و آمرانه ای هستند که ارزشهای انسانی را نادیده انگاشته و با عنوان باورهای گروهی جزم گرایانه خود را بر دیگران تحمیل می کنند. این باورهای (به ظاهر) فرهنگی و یا مذهبی خود را در زیر نقاب ارزشهای گروهی پنهان ساخته و با هدف حفظ ارزشهای مقدس گروه، همه متخلفان را بی رحمانه سرکوب می کنند.
سیر تحول گفتمان جنسیتی در ایران مدرن

در حالی که انقلاب اسلامی وضعیت زنان را از چهار دهه پیش دگرگون کرد، امروز زنان ایرانی با خواستی مصمم و آرام برای استقلال جنسی و بدنی در حال انقلاب هستند.
کووید ۱۹ اشتغال زنان را در همه جا کاهش داد، بیش از هرکجا در ایران

همهگیری ویروس کرونا تأثیر پسبرنده بر دستآوردهای اقتصادی زنان در سراسر جهان داشته است. در ایران نیز، همهگیری و تعطیلیها، نرخ مشارکت اقتصادی پایین زنان را تا حدود ۲۰ درصد کاهش داده است. این مقاله با استفاده از دادههای اداره آمار ایران، نتایج بازار کار ایران قبل از کووید/پایان سال ۲۰۱۹ را با پایان سال ۲۰۲۰ مقایسه میکند.
از اتاق خواب تا خیابان: ظهور نسل جدیدی از زنان مستقل ایرانی

آنچه که از ایران در رسانههای جهانی به تصویر کشیده میشود، تصویری از یک رژیم استبدادی در حال گسترش است که مصمم است بر پایههای ایدئولوژیک خود پایبند باشد. با این حال در لایههای زیرین، تغییرات عمیقی در جامعه ایران در حال رخ دادن است، بخصوص در نهاد ازدواج و تحول جنسیتی که جذبه ایدئولوژیک رژیم را به شدت تضعیف کرده است.
جمشید بهنام، روایتگر تنهایی، خشونت و بحرانها

علیرضا منافزاده طی سخنرانی خود در مراسم تدفین جمشید بهنام، جامعه شناس برجسته و پیشکسوت ایرانی، دربارۀ ارزش علمی و فعلیت تألیفات بهنام و مضامین برخی از کارهای تحقیقی او درنگ کرد.
سده ۱۴، سده آموزش: آموخته، نیاموخته و بدآموخته

یکی از جلوهها و نیز بسترها و پیشبرندههای تجدد آموزش است. سده ۱۴ در ایران سده دگرگونی این نهاد است. در این باره محمدرضا نیکفر با سعید پیوندی، استاد جامعهشناسی در فرانسه گفتوگو کرده است.
بررسی تاریخی نا جنبش کوییر ایرانی

در این مقاله، تحلیل گفتمانی انتقادی گفتمانهای کوییر حوزهی ایرانی در سه دههی گذشته مورد بحث است. دو «گفتمان جریان غالب» و «گفتمان دگراندیش» از دیدگاههای تاریخی، هستیشناختی، معرفتشناختی و اجرایی مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
سه دیدار با هویت ایرانی

این مقاله سرگذشتیست از دلمشغولی احمد اشرف با هویت ایرانی که با پایبندی وی به «ناسیونالیسم رمانتیک افراطی هخامنشی» آغاز میشود. آنگاه با رشد فکری با چرخشی پا به دیدار دوم میگذارد. چرخش دوم پس از سالها کندوکاو مداوم در متون تاریخی ایران و با نقد روایت ناسیونالیستی، پا به دیدار سوم میگذارد که دوران ابداع نظریه تاریخینگر از هویت ایرانی است.
مواجههٔ مسئلهآفرینِ «ما» با دیگری: یک رؤیا و چند تفسیر

ابتدا نگاهی به «مکتوباتِ» آخوندزاده انداخته و خیالِ «ما»یِ ایرانی را تا انقلابِ ۱۳۵۷ دنبال میکنیم. اما با استمرار خشونت این رویا به کابوس استحاله مییابد. با خوانشِ ژیژک از «رخدادِ ایرانی» میبینیم که توانشِ رهاییبخشِ اسلام را نمیتوان بهواسطهٔ خشونتاش نادیده گرفت.
قرن چهاردهم خورشیدی و چالشهای روشنفکران مسلمان

چکیده موضوع این نوشته پرداختن به ظهور جریان روشنفکری مسلمان در قرن ۱۴ شمسی و فراز و فرود آن در تاریخ معاصر ایران است. برای فهم بهتر این جریان به بررسی چهار نسل از روشنفکران مسلمان خواهیم پرداخت که دغدغه اصلی آنان بازاندیشی در باره منظومه فکری اسلام برای سازگار کردن آن با ارزشهای جهان […]
روشنفکران و جنبشهای اجتماعی در ایران قرن چهاردهم: روایت یک قرن فراز و فرود

مقالهای از فرهاد خسروخاور و سعید پیوندی، منتشر شده در یازدهمین شماره ژورنال آزادی اندیشه. بهار ۱۴۰۱. هدف این مقاله مطالعه نقش روشنفکران در اصلیترین جنبشهای اجتماعی و اعتراضی مردم در قرن چهاردهم خورشیدی است.
احمد اشرف

صفحه اختصاصی احمد اشرف، جامعهشناس.
نیره توحیدی

ایران و گردش قرن؛ آزمودهها، آموزهها و چشماندازها

فراخوان دعوت به مشارکت و سخنرانی در دومین کنفرانس بینالمللی ایرانپژوهی معاصر – ایران آکادمیا