سپیده سیاوشی
پیمایش تنوع زبانی: رویکردهای مؤثر برای آموزش فارسی به غیرفارسی زبانان و کودکان دوزبانه در ایران
نافعه مرادی
بررسی جامعە شناسی آسیبهای شناختی در کودکان دوزبانە (با تاکید بر کودکان کورد) در ایران
گرداننده:سعید پیوندی
چکیدهها
سپیده سیاوشی
پیمایش تنوع زبانی: رویکردهای مؤثر برای آموزش فارسی به غیرفارسی زبانان و کودکان دوزبانه در ایران
ایران دارای پهنه زبانی پرتنوعی است و زبان فارسی به عنوان زبان رسمی رسانه و آموزش شناخته میشود. این موقعیت مسلط زبان فارسی، موقعیت زبانهای متعددی که در سراسر کشور صحبت میشوند، را تحت تاثیر قرار میدهد. کودکان این جوامع اغلب با زبان مادری غیرفارسی وارد مدارس رسمی می شوند که چالشی منحصر به فرد برای فراگیری سواد فارسی برای آنها ایجاد می کند. این مقاله پیچیدگیهای آموزش فارسی را برای کودکان غیرفارسیزبان بررسی میکند و راهبردهایی را برای تقویت شمولیت و یادگیری مؤثر پیشنهاد میکند.
نافعه مرادی
بررسی جامعە شناسی آسیبهای شناختی در کودکان دوزبانە (با تاکید بر کودکان کورد) در ایران
برکسی پوشیده نیست که گویشوران گونههای زبانی غیررسمی و غیراستاندارد در جوامع زبانی مختلف، غالباً از فرصتهای برابر در جامعه محروم میشوند؛ خصوصاً در سیستم آموزشی، ناعدالتی زبانی به واسطهی سیستم تکزبانه و وجود دانشآموزان دو و چند زبانه بسیار ملموستر و قابل بررسیتر است. از طرفی نیز ما با جامعهی زبانیای در ایران مواجه هستیم که مهمترین ویژگیاش تنوع زبانیست و همزمان این تنوع زبانی در سیستم آموزشی به رسمیت شناخته نشده است.
این به رسمیت شناخته نشدن مسائل روانشناختی، حقوقی، سیاسی و اجتماعیای را به دنبال داشته که نیازمند واکاویهای آکادمیک است. تحقیق حاضر قصد دارد به مهمترین پیامدهای اجتماعی و جامعهشناختی نادیدهگرفتن تنوع زبانی بپردازد ونشان دهد که به رسمیت نشناختن تنوع زبانی، منجر به شکلگیری یک سیستم آموزشی تکزبانه شده که آسیبهای اجتماعی مختلفی را برای کودکانی که دوزبانه هستند و زبان مادری آنان زبان رسمی آموزش در ایران نیست در پی داشته است.
بنابراین مطالعهی آسیبهای اجتماعی ناشی از سیستم آموزشی تکزبانه و تلاش برای ارائهی راهحلهای متناسب، گامی در جهت تحقق عدالت زبانی و عدالت اجتماعیست که امری ضروری مینماید. در این پژوهش اشاره به اختلالات شناختی عموما شامل آن دستە از اختلالات و تواناییهای شناختی است کە بر حوزەهای یادگیری و حافظە و درک و تمرکز و حل مسئلە تاثیر میگذارند. البتە تعریف حاضر از ریشە تعاریف روانشناسی است کە در این تحقیق سعی شدە است تا بە آن از جنبە آسیبهای اجتماعی و پیامدهای آن در جامعە بر روی کودکان دوزبانە بپردازد.
این پژوهش برآن است تا با توجە بە ساختار تئوری کلونیالیزم فرهنگی وتئوریهای زیرمجموعە آن و با ارجاع بە جدیدترین مقالات صاحبنظران حوزە زبان شناسی و جامعە شناسی، بە آسیبهای جامعە شناختی و پیامدهای اجتماعی و چالشهایی کە کودکان دوزبانە کورد در جامعە ایران با آنها روبرو هستند بپردازد.