دانشگاه هومبولت / برلین/ آوریل ۲۰۱۸ – انجمن آزادی اندیشه
«وقایع سیاسی در ایران شتابی فزاینده گرفته. جمهوری اسلامی با انباشتی از بحرانها اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، منطقهای و اکولوژیک مواجه است. همزمان ناتوانی دولت از کنترل اوضاع، ناتوانی اپوزیسیون از تغییر هدفمند، ناتوانی و نارضایتی مردم از تأمین معاش و سر آخر عدم آمادگی تحلیلگران در توضیح رویدادها چشماندازهای برونرفت از این بحران را پیچیدهتر هم کرده است. در این میان، اعتراضات سراسری دیماه در دهها شهر ایران، همچون سیمپتومی حقیقت این وضعیت را بیش از پیش رو آورد. با این حال، ناآرامیهای دیماه در عرصه سیاسی- اجتماعی افقها و امیدهای تازهای را نیز پیش پا نهاده و همزمان پرسشهای اساسی را مطرح کرده: اینکه بحران و سوژهگی چه رابطهای با هم دارند؟ و اینکه آینده سیاسی ایران چه خواهد شد؟»
این بخشی از مقدمه روزبهان امیری، گرداننده جلسه «تأملی بر اعتراضهای اجتماعیِ اخیر در ایران: از دیماه ۹۶ تا دختران خیابان انقلاب» بود. جلسهای به ابتکار انجمن آزادی اندیشه که روز جمعه ۲۷ آوریل/ ۷ اردیبهشت در دانشگاه هومبولت برلین برگزار شد.
چهار سخنران این جلسه کاظم کردوانی جامعه شناس و استاد سابق دانشگاه، ایمان گنجی نویسنده و مترجم، یگانه خویی دانشجوی فلسفه و نیره توحیدی، جامعه شناس و استاد دانشگاه به تحلیل وقایعی پرداختند که مختصات و بردار سیاست و جامعه در ایران را تغییر داده است.
ترکیب جلسه به نحوی بود که دو سخنران جلسه – یگانه خویی و ایمان گنجی- عموماً با گرایش فلسفی و از نسل جوان و دو سخنران دیگر – نیره توحیدی و کاظم کردوانی- با رویکرد جامعهشناختی و از یک نسل قبل انتخاب شده بودند. در این برنامه نیره توحیدی از طریق اسکایپ در برنامه حاضر بود.
عنوان بحث ایمان گنجی اعتراضات ایران در بستر جهانی اعتراضها بود و به جهتگیریها و نیروگذاریهای مشابه در این دو بستر پرداخت؛ با توجه به این نکته که نه شرایط عینی هیچ دو کشوری با یکدیگر یکسان است و نه تحقق عینی مبارزهها. در بحث او یک موضوع محوری وجود داشت که به بررسی این جهتگیریها انسجام خواهد داد: بحران بازنمایی/نمایندگی (representation).
در جریان این بررسی بازنمایی به عنوان یک «نسبت قدرت» تعریف شد و سپس ردگیری بحران در آن را از جنبشهای مه ۶۸ آغاز کرد؛ جنبشهایی که نیم قرن از آنها میگذرد. بحث با بررسی تحولات نظریه مارکسیستی و بازگشت انتقادی به مارکس پیش رفت، ارجاعاتی به چرخههای جهانی مبارزات در اواسط دهه ۹۰ تا ۲۰۰۳ و از ۲۰۱۰ به این سو داشت و شیوههای جدید سازماندهی و شکلهای جدید مبارزه طی این جنبشها بررسی شد.
ایمان گنجی در طی این بحث استدلال کرد که بحران بازنمایی و طرد بازنمایی از دهه ۶۰ به این سو همان طور که در هنرهای معاصر جنبشهای غیربازنمودگرانه آفرید، در سیاست نیز به امتناع از ایده بازنمایی منجر شد. این امتناع به فاصلهگرفتن جنبشهای گستردهتر و نوظهور اجتماعی چپگرا از احزاب چپ کلاسیک و اتحادیههای کارگری تثبیتشده و به طور کلی سوسیالیسم واقعا موجود انجامید و همزمان با تغییر ترکیببندی طبقه کارگر، به بازتعریف پرولتاریا راه برد. او ارتباط این بحث را با اعتراضهایی در ایران مطرح کرد که یکی از مشهورترین شعارهایش طرد نمایندگی همه جریانهای سیاسی موجود بود: «اصلاحطلب اصولگرا دیگه تموم ماجرا».