چکیده
این مقاله به مطالعه برخی ویژگیهای مهم صاحب منصبان سیاسی در جمهوری اسلامی میپردازد که بیش از چهار دهه بر اریکه قدرت تکیه زدهاند. با نگاهی ریزبین به آینده، مقاله چشماندازی از فرایند تحول مسندنشینان را به دست میدهد و از تغییراتی که انتظار میرود طی پنج تا ده سال آینده رخ دهد سخن میگوید. علاوه بر این، نویسنده روند ورود به مدار قدرت در رژیم اسلامی را بررسی میکند تا ببیند که آیا «حلقه قدرت» در حال انقباض است یا خیر.
این مقاله با تکیه بر یک تحقیق تجربی جامع که شامل ۲۵۸۴ نفر از صاحب منصبان سیاسی جمهوری اسلامی از سال ۱۳۵۷ تا ۱۴۰۲ میباشد، مجموعهای از دادههای مهم در مورد اینان را ارائه میکند. این دادهها شامل خصوصیاتی مانند زادگاه آنها، توزیع سنی، ترکیب جنسیتی، سوابق شغلی پدرانشان، میزان زندانی شدن قبل از انقلاب، مشارکت آنها در احزاب سیاسی، و وزنه حضور روحانیون، رزمندگان جنگ ایران و عراق و اعضای سابق سپاه پاسداران در نهادهای سیاسی مهم میشود.
نویسنده با استفاده از این انبوه اطلاعات آماری، پنج ایده در مورد ظهور قریب الوقوع یک قشر نخبگان تکنوکراتیک «با غلظت ایدئولوژیک پایین» در میان طبقه سیاست ورزان ارائه میدهد. او میگوید این نسل جدید رهبران با چالش دوگانه پذیرش و مماشات با مردمی که از نظام سرخورده هستند روبرو خواهد بود که میتواند نقطه عطفی را در تحول سیاسی ایران رقم زند.